Autor: martonandi
Timp Citire: 6 minute
Teme: Cultura
CUPRINS
1. Irezumi – Marcajul Criminalilor
2. Evolutia Tatuajelor
3. Tatuajele ca si imbracaminte
4. Cum priveau samuraii tatuajele?
5. Japonia isi deschide portile
6. Ce se intampla in Japonia daca esti tatuat?
Irezumi – Marcajul Criminalilor
În 1720, adică în perioada Edo (1603-1868) expresia irezumi 💉 (‘a introduce cernală’) a devenit frecvent utilizată în țară, deoarece în acest an cei din clasa superioară au introdus obiceiul de a marca persoanele care au comis crime cu tatuaje, motiv pentru care această practică a dobândit implicații negative. Simbolurile tatuate pe cei distinși ca fiind criminali puteau fi de multe feluri, constând doar în linii simple pe brațul superior sau ilustrând chiar un kanji pe fruntea lor.
🖤 La atitudinea respingătoare a japonezilor față de tatuaje e posibil să fi contribuit și faptul că curtezanele aveau obiceiul de a tatua un punct negru pe ele, respectiv pe clientul lor pentru a le marca uniunea, asigurându-se astfel de loialitatea clienților.

Evolutia Tatuajelor
Tatuajele au evoluat constant în perioada Edo, probabil că atât dintr-o atracție estetică, cât și pentru a suprascrie semnele pedepsitoare impuse de cei din clasele superioare.
Arta ukiyo-e, adică arta gravurii în lemn a avut un rol important în această schimbare de viziune.
În 1827, stilul tatuajelor japoneze s-a schimbat radical, datorită artistului Utagawa Kuniyoshi, care a început o serie numită Suikoden (’Marginea apei’), având același titlu ca și romanul din care s-a inspirat artistul.
Romanul chinezesc prezintă 108 de haiduci care se luptă împotriva unui guvern corupt. În perioada în care a trăit artistul, conducerea era una dictatorială, romanul în vorbă fiind privit ca un fel de Robin Hood chinezesc, Utagawa Kuniyoshi a avut grijă să accentueze elementele chinezești în vestimentația și sabiile protagoniștilor ilustrați în tipăriturile produse, astfel a reușit să evite ca guvernul să îi recunoască operele ca fiind împotriva conducerii. Pentru a accentua eroismul personajelor, Utagawa depicta personajele cu tatuaje care reprezentau creaturi mitologice și simboluri religioase, acoperind o mare parte din corpul lor.

Tatuajele ca si imbracaminte
Noul tip de tatuaj, numit horimono, inițial îl purtau meseriașii. (Cei care creează horimono se numesc horishi și se consideră artizani, respingând titlul de artist.) Pompierii, de exemplu, purtau simboluri care aveau rolul de a-i proteja de foc, deoarece incendiile erau frecvente în orașul Edo (astăzi numit Tokyo) ale cărui clădiri au fost construite în mare parte din lemn. Mesagerii (hikyaku) adesea parcurgeau orașul purtând doar șorțuri, astfel tatuajele au devenit într-un fel înlocuitorii îmbrăcămintelor. Kyoukaku, cavalerii organizați în găști care umblau pe străzi și îi protejau pe cei slabi de bătăuși și de conducători (– predecesorii organizației Yakuza, alături de vânzătorii stradali și de organizatorii jocurilor de noroc) purtau tatuaje pentru a-și semnala aparținerea în grup.

Cum priveau samuraii tatuajele?
Samuraii priveau tatuajele ca pe un lucru barbaric, dar aceștia aveau privilegiul de a-și prezenta vitejia prin seppuku, dacă era cazul, posibilitate dată de rangul lor. În general, să porți horimono era un semn al curajului în perioada Edo pentru oamenii simpli. În acest gest revine motivul revoltei față de cei aflați la putere, ceea ce am observat și în Suikoden. Prin urmare, tatuajele horimono, față de irezumi, nu erau tabu, iar oamenii nu încercau să le ascundă.
Japonia isi deschide portile
În perioada Meiji (1868-1912) Japonia s-a deschis spre celelalte țări și guvernul a devenit interesat de imaginea pe care o transmiteau vestului. Astfel, au încetat să folosească irezumi ca o formă de pedeapsă, dar au și interzis practica horimono. Cultura tatuajelor s-a marginalizat, dar nu a dispărut total, doar a devenit ceva underground. Artizanii horishi trebuia să-și falsifice documentele pentru a-și putea continua munca în ciuda interzicerii. Cetățenii au început să-și ascundă tatuajele, dar în mod ironic, străinii au devenit chiar mai curioși, întrucât George al V-lea al Regatului Unit, de pildă, și-a făcut un tatuaj de catre .
În 1948 (adică în perioada Showa (1926-1989)), după Al Doilea Război Mondial, Japonia a intrat sub conducere americană pentru câțiva ani, timp în care guvernul japonez a fost forțat să ridice interdicția referitoare la tatuaje. Mulți dintre soldații americani care au sosit pe insulă aveau tatuaje, ceea ce a cauzat o altă schimbare majoră în cultura de tatuaje ale japonezilor.

Un horishi numit Horigoro I și-a construit propriul aparat de tatuaj inspirat de aparatul pe care un soldat american l-a adus cu el în țară, iar un alt horishi numit Horihide a discutat cu trei soldați care purtau tatuaje colorate, făcute, de asemenea, cu ajutorul unui aparat, obținând cartea de vizită renumitului artist Sailor Jerry din Hawaii. După patru ani, timp în care comunicau în scrisori, Horihide l-a vizitat pe Sailor Jerry, acesta învățându-l cum se folosește aparatul de tatuat, și oferindu-i la împărțire unul în cadou, alături de diferite culori. Faptul că a primit și pigmenți este important, deoarece vopseaua folosită anterior în Japonia cauza febră. Noile instrumente au contribuit la transformarea industriei tatuajelor.
Ce se intampla in Japonia daca esti tatuat?
Între 1960-1970, imaginea tatuajelor are din nou de suferit din cauza filmelor care depictau membrii yakuza purtând tatuaje pe tot corpul. În plus, în 1992 guvernul japonez a interzis formația gangurilor, activitatea acestora fiind intens în deceniul precedent. Datorită acestei legi, oamenii au început să se teme de persoanele tatuate, încercând să nu ajungă în nicio relație cu potențiali membri ai unor organizații criminale. Proprietarii băilor publice au interzis intrarea tuturor persoanelor tatuate, iar chiar și astăzi dacă cineva dorește să intre într-un sento, trebuie să-și acopere tatuajele. În plus, cei care poartă tatuaje nu își pot deschide conturi bancare, iar în cazul femeilor de cele mai multe ori chiar și artiștii refuză să le facă tatuaje din cauza dezavantajelor pe care acestea le pot trăi după aceea.
În ciuda raportării generale negative, cultura tatuajelor a rămas puternică și în ultimii 30 de ani. De asemenea, interesul internațional acordat tatuajului japonez doar a crescut după 1992, mulți artiști străini (în America și în Europa) ajung să se specializeze pe tehnica tatuajului japonez.
Tu ti-ai face un tatuaj in Japonia sau in acest stil japonez? Sau poate ai deja un tatuaj prin care ti-ai exprimat dragostea fata de Japonia (sau chiar fata de limba japoneza). Daca da (sau nu), spune-ne in comentarii!