Autor: Ioana Filip
Timp Citire: 2 minute
Teme: Fashion si Arta
Dragă cititorule,
acest articol își propune să te introducă în sfera pattern-urilor japoneze și în cea a misticității, a definițiilor lor străvechi și mai puțin cunoscute, cu scopul de a te sensibiliza, de a te obliga să devii mai receptiv la esteticul culturii nipone.🎌
Modele japoneze 🇯🇵, tiparele foarte colorate în care sunt portretizate diverse elemente tradiționale, regăsite chiar și în zilele noastre în industria de fashion, datează încă din perioada Heian a Japoniei, din secolul al VIII-lea. Acestea se numesc wagara(和柄)și se inspiră atât din natură, cât și din caligrafia chinezească.
Wagara presupune diferite tipuri de modele, dintre care predomină cele reprezentate la scară mică, foarte elaborate și repetitive. Acestea ascund, fiecare în parte, propria poveste, componentele design-ului având o semnificație individuală aparte, mai profundă decât ne-am aștepta la o primă privire. Printre exemplele arhicunoscute de wagara se numără:
Seigaiha 青海波 sau Modelul Japonez cu valuri🌊

Modelul Japonez Seigaiha constă în așezarea ordonată a unor jumătăți de cercuri concentrice, astfel încât să fie creată o formă de arc. Acest model simbolizează norocul și oscilațiile sale, dar poate ilustra și puterea și rezistența, prin continuitate. Motivul valurilor a fost mai întâi folosit în China, pe hărțile vechi, pentru a indica poziția geografică a mărilor. Puțin mai târziu, această însemnare este adoptată și în Japonia, iar ulterior are rol estetic, fiind folosită pentru înfrumusețarea articolelor vestimentare de tip kimono.
Sho-Chiku-Bai 松竹梅 sau Flori de pin, bambus și prun🎍

Modelul Shochikubai reprezintă numele unui amestec vizual estetic ce constă din flori de pin, bambus și prun, asociat în special cu Anul Nou în cultura Japoneză. Plantele reflectă prin prezența lor putere, sănătate și rezistența în orice condiții, oricât de vitrege ar fi acestea.
Kozakura 小桜 sau Florile de cireși mici🌸

Kozakura ilustrează flori cu cinci petale, făcând referire la florile de cireș, sakura. Acest model japonez se regăsește, poate în mod surprinzător, pe componentele costumului de sport japonez practicat, cu precădere, de bărbați, kendo. Acest simbol al florii cu cinci petale a fost purtat de-a lungul timpului de eroi, războinici și samurai, fiind un element cultural iubit de aceștia. Floarea de cireș devine astfel o metaforă a credinței samurailor, elementul, în aparență feminin, transmițând mesajul de a lupta cu orice preț pentru viața ta, înflorind și ofilindu-te grațios, în liniște, atunci când lupta ta se încheie.
Aceste modele japoneze atât de diverse și-au găsit drumul de-a lungul anilor în moda internațională și actuală, câștigând cursa timpului și dăinuind datorită dorinței puternice de conservare a tradiției și a bogățiilor culturale a poporului asiatic, fiind folosite ca print-uri pe diverse articole vestimentare sau de uz casnic ca veselă, perdele, covoare, mobilă și multe altele. Datorită interesului și pasiunii multora față de poporul japonez, aceștia aleg chiar să își tatueze anumite pattern-uri, doar din motive estetice sau pentru a purta și a avea mereu aproape o bucățică din cultura niponă.⛩️
În încheiere, aș dori să-ți mulțumesc ție, cititorule, pentru că ai avut răbdarea de a ajunge până aici, de a parcurge tot articolul, și sper că ți-am stârnit interesul asupra motivelor japoneze, care sunt, după părerea mea, foarte numeroase și incredibil de captivante. 。^‿^。
じゃまたね!👋🏻