Trucul de Iluzionism Japonez cu Fluturi 🦋

Aceasta este prima postare dintr-o noua serie pe care o incepem de azi pe Japonezii Urbani, denumita #Magie.

In aceasta serie veti putea gasi articole legate de prestidigitatie, fenomene psihice, hipnoza, ventrilocism, jonglerie, trisat la jocuri de noroc si mentalism.


Sunt pasionat de magie inca de la varsta de 12 ani. De atunci citesc, exersez si creez magie fara a da semne ca ma voi opri. Am putea spune ca este focul care-mi aprinde lemnele spiritului in fiecare dimineata も.も (daca vrei sa fim romantici)

Datorita acestei pasiuni pentru prestidigitatie am inceput recent sa ma documentez despre istoria magiei in 日本 Japonia. Nu stiam ce aveam sa descopar si nici nu am pornit cu niste asteptari, dar speram sa descopar niste povesti interesante pe care sa le impartasesc cu voi!

Exista o organizatie renumita care colecteaza si pastreaza cultura si istoria bogata a magiei si pe care stiam ca pot conta pentru a gasi ceea ce caut: Conjuring Arts. Asa ca am dat o vizita la ei pe site si mi-am inceput aventura.

Cei de la Conjuring Arts publica bi-anual o carte de magie denumita „Gibeciere” unde, asa se intampla ca, primele 10 numere a revistei au un articol episodic denumit „An Investigation into Magic in Japan After the Opening of the Country” de Mitsunobu Matsuyama. Acesta fiind cea mai de actualitate publicatie despre istoria magiei in Japonia, am decis ca articolele acelea sunt perfecte pentru ceea ce cautam.

In primele articole din aceasta revista se discuta despre un anumit truc de magie in care se folosea un evantai si doi fluturi. Aceasta iluzie cu specific japonez era asa de minunata incat oriunde era prezentata, fie in Maria Britanie sau Franta, SUA sau Japonia, uimea intreaga sala de spectatori.

Mie mi-a atras atentia acest numar de magie datorita gratiei cu care este descris si prezentat, asa ca in urmatoarele randuri am sa va prezint iluzia, iar mai apoi am sa va spun si secretul din spatele acesteia!

🦋O mica istorie

Este anul 1866, Aprile; 8 ani dupa ce Japonia incheie tratate de prietenie si comert cu America, Olanda, Rusia, Anglia si Franta. Acesta este anul in care se deschid portile Japoniei si li se permite locuitorilor sa calatoreasca in afara tarii.

Poate veti fi surprinsi sa aflati ca întaii japonezi care s-au inregistrat pentru pasapoarte au fost gimnastii, jonglerii si magicienii. Primii care s-au adunat si au pornit la drum au fost 2 echipe de astfel de artisti cunoscuti ca si „The Japanese Troupe” si „The Japanese Imperial Troupe”.

Namigoro Sumidagawa facand Trucul Japonez cu Fluturi, Le Monde Illustre, 1867

In fiecare dintre aceste doua echipe a existat un magician: in prima echipa un barbat pe nume Asakichi si in a doua un altul pe nume Namigoro Sumidagawa. Peste tot unde acesti doi prestidigitatori au avut show, din prestatia lor nu a lipsit niciodata „Trucul Fluturelui Japonez” sau, in engleza, „The Japanese Butterfly Trick”.

🦋Cum arata aceasta iluzie?

Am sa va traduc un articol publicat in Blackwood’s Edinburgh Magazine in 1859, unde Sherard Osborn, un Amiral din armata marinei trimis impreuna cu alti delegati pentru a incheia un Tratat de Prietenie si Comert cu Japonia, a descris un spectacol de magie pe care l-a vazut facut de catre un magician japonez. Acest spectacol a fost facut in ziua in care s-a incheiat acest tratat.

Dupa ce l-am citit mi s-a parut asa de frumos relatat, si modul in care a fost scris e asa de unic, incat am vrut sa impartasesc cu voi acest articol in loc sa va ofer eu un rezumat B-) !

„Pe 25 august, Lordul Elgin ia invitat pe toți comisarii la cină, el ajungând cu o ora mai devreme și aducând cu el un prestidigitator japonez pentru a-i permite Excelenţei Sale să judece priceperea acestuia. Curând s-a format un teatru improvizat într-un apartament, a cărui latură se deschidea spre grădina templului; scaunele și băncile erau așezate pe gazonul bine întreținut, publicul fiind alcătuit din comisarii, suita, un corp mare de ofițeri și ambasadorul. Prestidigitatorul era un bărbat blând, venerabil, cu aspect bărbătesc, îmbrăcat în haine ample de mătase. El a avut ca asistent un nenorocit care bătea neîncetat pe un mic tambur și, după observațiile lui, și neînțeles de noi înșine, a servit pentru a-i amuza pe japonezii care se înghesuiau în spatele nostru. Bărbatul aa făcut multe trucuri de magie într-o manieră care a egalat tot ce văzusem până atunci; dar când a început să arate faimosul truc japonez cu fluturi, toți au rămas șocați de uimire.

Merlinul nostru japonez stătea cu picioarele încrucișate, la vreo zece metri de noi, pe platforma înălțată a podelei apartamentului; în spatele lui se afla un ecran de culoare aurie, cu o pictură a vârfului Fuji-hama [Fujiyama] în albastru și alb pe pământul său strălucitor. Și-a aruncat mânecile rochiei și a arătat o bucată de hârtie absorbantă pe care o ținea în mână. Era de aproximativ șase inci pătrați și, printr-o manipulare dibăceală și delicată, a transformat-o într-o imitație foarte bună a unui fluture, aripile fiind întinse și fiecare avea cel mult un inch diametru. Ținând fluturele în palmă, pentru a arăta ce era, a așezat două lumânări, care erau lângă el, în așa măsură încât să-i permită să fluture rapid un evantai, fără a afecta flacăra, apoi, printr-o mișcarea blândă a acestui evantai peste insecta de hârtie, a început să o pună în mișcare. Un contra-curenț de aer dintr-o parte a interferat cu eforturile lui și l-a făcut pe fluture să se îndepărteze de el împotriva voinței sale, iar ecranul a trebuit să fie mișcat puțin pentru a remedia acest lucru. Apoi a aruncat fluturele de hârtie în aer și, treptat, acesta părea să dobândească viață din acțiunea evantaiului său – acum rotindu-se și scufundându-se spre el, acum împiedicându-se de-a lungul marginii lui, apoi planând deasupra lui, după cum am putem vedea un fluture făcând peste o floare într-o zi frumoasă de varăș apoi se îndepărtează în nerăbdare și se întoarce din nou la lumină, cu aripile tremurând de neliniște! Ai fi putut jura că este o creatură vie.

După ce a zburat spre lumină, magicianul a chemat-o înapoi, și ia oferit o pereche în forma unui alt fluture, și împreună s-au ridicat și s-au jucat cu evantaiul barbatului, variind atenția între a flirta unul cu celălalt și fluturând de-a lungul marginii evantaiului. Am văzut în mod repetat câte unul pe fiecare parte, în timp ce el ținea evantaiul aproape vertical și dându-i drumul într-o mișcare rapidă scurtă; apoi un fluture trecea peste celălalt, ambii se îndepărtau ca în joc și se întorceau din nou. O plantă cu niște flori stătea într-un ghiveci la îndemână; prin mișcări blânde ale evantaiului, făpturile drăguțe au fost conduse până la el și apoi, spre încântarea lor au început să se joace cu frunzele, au sorbit din flori, s-au sărutat și au plecat din nou cu toate aerele și grațiile unor fluturi adevărați!

Publicul era în extaz, iar tinerii și bătrânii băteau din palme de încântare. Spectacolul s-a încheiat când bărbatul a înaintat în fața scenei sale, la o distanță de braț de noi toți, însoțit de fluturii săi magici, care chiar și în aer liber continuau să se joace cu magicianul și evantaiul lui! A fost de departe cel mai frumos truc de iluzionism despre care auzisem vreodată și unul care trebuie să necesite o cantitate imensă de exercițiu.” (Gibeciere, Vol.1 No.2, Summer 2006, pag.40)

Dupa asa o relatare si eu am fost foarte curios sa vad acest numar de magie in realitate. Am fost foarte incantat sa gasesc un performance de la Taijyu Fujiyama pe Youtube prezentand acest numar de iluzionism in toata splendoara sa. Enjoy!

🦋Extra: cum se face acest truc?

Nu vreau sa dezvalui cum se face trucul in ziua de astazi, dar mi se pare fascinant modul in care se facea acum cateva sute de ani.

Acest truc de magie a fost descris pentru prima data intr-o cartulie din 1696 intitulata „Shinsen gejutsu” unde trucul era facut FARA evantai. Aparent, pe hartia din care se faceau fluturii era frecat un lichid special si hartia era pusa intr-un loc intunecat pentru o perioada scurta de timp inainte de performance. Cand doreai sa faci trucul, luai hartia, o taiai in forma unui fluture si cand o aduceai in contact cu lumina solara fluturele incepea sa zboare.

Impartases-te acest articol cu un prieten caruia i plac fluturii 🦋 (sau cu un prieten pe care il cheama Fluture – am cunoscut pe cineva cu acest nume, deci este posibil).

Lasă un comentariu