Yuuma – 水泳 / Povești N5

Povestea: aici
Autor: Yuuma
Nivel: N5

Astăzi, dragi elevi, vom citi o mică compunere a colegului nostru Yuuma. Vă rog frumos să faceți liniște în clasă și să fiți atenți. Fiecare dintre voi va primi o foaie cu traducerea textului atât în romaji cât și în română. Nu întoarceți foile până când nu ați ascultat înregistrarea și ați încercat de unul singur să înțelegeți textul. Degeaba citiți textul și apoi traducerea, că nu vă ajută cu nimic.

Pentru aceia dintre voi care doriți să luați compunerea cu zăhărelul, ridicați mâna și vă voi da o foaie cu compunerea scrisă în hiragana și kanji. La fundul paginii veți avea un glosar cu toate cuvintele necunoscute și cu gramatica folosită în text.

OK. Dacă n-aveți întrebări, putem începe.

VOCABULAR

 • 水泳「すいえい」= înot
 • 練習「れんしゅう」= exercițiu, antrenament
 • 一人で「いちにんで」= de unul singur
 • 時々「ときどき」= din când în când
 • 可也「かなり」= destul de … , considerabil
 • 競争 「きょうそう」= competiție, concurs, cursă
 • よく= des
 • 市「し」= oraș
 • 大会「たいかい」= competiție, turneu
 • 優勝「ゆうしょう」=câștig, campionat
 • 嬉しい「うれしい」= fericit, încântat

GRAMATICĂ

TRADUCERE

Boku wa shōgakusei no toki , suiei o hajimemashita . Chichi to issho ni maishū  pūru e oyogi ni ikimashita . Hajime wa chichi ni suiei o  naraimashita . Pūru de suiei kurabu no shōgakuseitachi ga renshū o shiteimashita . Sore o mite, boku mo kurabu ni hairitai to omoimashita . Chichi wa ” mō chotto jōzu ni nattara , haitte mo ii” to īmashita. Dakara boku wa takusan renshū o shimashita . Shōgaku ni nensei no natsu , suiei kurabu ni hairimashita. Boku ga suiei kurabu de renshū shiteiru toki, chichi wa ichi nin de oyogimashita . Tokidoki , kurabu no ato de , chichi to issho ni pūru de asobimashita. 

Chūgakusei ni natte , boku mo suiei ga kanari jōzu ni narimashita . Sore de , chichi to ni nin de yoku kyōsō wo shimashita . Chūgaku 3 nensei no toki , shi no taikai deyūshō shite, medaru o moraimashita . Ureshikatta desu kara, chichi to issho ni shashin o torimashita . Sono medaru to, chichi to totta shashin wa ima mo boku no heya ni arimasu.


M-am apucat de înot când eram în școala primară. Mă duceam în fiecare săptămână la bazin împreună cu tata. La început, am învățat de la tata să înot. La pișcină veneau și studenți de la clubul de înot. Când i-am văzut, m-am gândit că și eu aș vrea să mă înscriu în club. ”Când devii mai bun, atunci poți să te înscrii.” mi-a spus tata. Din acest motiv, am început să ma antrenez mai mult. Am început să mă duc la clubul de înot în vara clasei a 2-a . Cât timp eu aveam antrenamente la club, tata înota de unul singur. După antrenament, din când în când stăteam cu tata și ne jucam în pișcină.

Pe când am ajuns în generală, am devenit destul de bun. Din acest motiv, am început să fac des întreceri cu tata. În anul 3 de generală , am câștigat un concurs de înot și am primit o medalie. Am fost așa de fericit încât am făcut o poză cu tata. Până și în ziua de azi mai am medalia și poza aceea la mine în cameră.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: